Griep en pneumokokken vaccinatie – Huisartsen Reitdiep – Oldehove
Header afbeelding
Huisartsen Reitdiep
Molenstraat 11 9883PL
Oldehove

Terug naar overzicht

Griep en pneumokokken vaccinatie

De uitnodigingsbrief voor de jaarlijkse griep- en pneumokokkenvaccinatie kunt u vanaf deze week per mail ontvangen. Indien uw mailadres niet bekend is, ontvangt u de uitnodiging per post, later in de maand.

Prikdagen: maandag 22 november in Oldehove en dinsdag 23 november in Ezinge, tijdstip volgens schema. Zie hiervoor de uitnodigingsbrief.

Mensen van 69 tot en met 73 jaar (geboren vanaf 1-1-1948 tot en met 31-12-1952) komen dit jaar in aanmerking voor de pneumokokkenvaccinatie. Voor meer informatie klik hier.

 

Heeft u klachten (verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts)?

U kunt de griepprik dan niet halen. Laat u testen op corona en blijf thuis tot u de uitslag weet. Maak een nieuwe afspraak om de griepprik te halen.

 

Wat doet de griepprik?

Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus, ook wel influenzavirus genoemd. Griep gaat makkelijk over van de ene mens op de andere. Dit gebeurt door hoesten, niezen, praten of door elkaar een hand te geven.

De griepprik verkleint de kans op griep. Ook zorgt de griepprik ervoor dat u minder ernstig ziek wordt, als u toch de griep krijgt. De griepprik zorgt ervoor dat uw lichaam afweerstoffen tegen griepvirussen maakt. Twee weken na de griepprik heeft u voldoende afweerstoffen. Een griepprik werkt alleen tegen de echte griep (influenza), dus niet tegen verkoudheid. U krijgt geen griep van de griepprik.

 

Kan ik de griepprik krijgen?

De gratis griepprik is bedoeld voor mensen die erg ziek kunnen worden door de griep:

  • leeftijd van 60 jaar of ouder
  • een langdurige hart-of vaatziekte
  • een langdurige longziekte (bijvoorbeeld astma of COPD)
  • diabetes mellitus (suikerziekte)
  • een nierziekte
  • weinig weerstand (door een ziekte, een medische behandeling zoals chemotherapie, of medicijnen die de weerstand verlagen)

Zit u niet in de doelgroep en wilt u de griepprik?

Dan betaalt u voor de griepprik en het geven van de griepprik. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze kosten (gedeeltelijk).

Heeft u in het verleden aangegeven geen uitnodiging voor de griepvaccinatie meer willen te ontvangen en bent u van gedachten veranderd? Neem dan contact op met de assistente via hapreitdiep@ezorg.nl. U wordt dan op de reservelijst geplaatst.

Wilt u meer weten over de werking van de griepvaccinatie en de voor- en nadelen, klik dan hier.

Publicatiedatum: 08-10-2021